Handreiking kabinet: ondernemers terughoudend
Branchenieuws

Handreiking kabinet: ondernemers terughoudend

Ondernemers reageren op ‘mogelijk’ extra steunmaatregelen.

Hoe kijken horecaondernemers Won Yip (meerdere horecazaken op en rond De Dam, Amsterdam) en Pim de Lange (Ter Marsch & Co, Amsterdam) naar de belofte van het kabinet voor mogelijk extra steunmaatregelen?

Tekst: redactie Entree Magazine

''Eerst zien, dan geloven'' 

Won Yip: “Eerst zien dan geloven. Sinds 16 maart horen we alleen maar misleidende berichten. Sinds die dag moet ik alles lijdzaam aanzien. De overheid zou ons gaan redden, zeiden ze. er zou 90% van de loonkosten gecompenseerd worden (NOW-regeling). Ik was de eerste die hiervan een uitgebreide studie heeft gemaakt. Die 90% is helemaal geen 90%. Pure misleiding! Verder zei de overheid: ‘branches ga je voorbereiden op de 1,5-meter-samenleving’. Dus dat doet de horeca en vervolgens horen we niks meer. Geen perspectief of iets.''

Vergoeding en regeling huur

Volgens Yip is de enige redding echt 90% vergoeden én een regeling met betrekking tot huur: 1/3 overheid, 1/3 huurder, 1/3 verhuurder. “Dat is in mijn ogen de enige manier om eruit te komen. Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Het zou mij niet verbazen dat ontvangen geld van NOW gebruikt wordt om de huur en leveranciers te betalen. En niet hun personeel! Let op mijn woorden. Volgende week krijgen veel werknemers geen salaris.” Daarnaast ergert Yip zich aan het feit dat ze het telkens over 'horeca' hebben. “Ze moeten onderscheid gaan maken in nachthoreca, daghoreca, strandhoreca, en daar hun beleid op aanpassen. Zoals KHN al zei: ‘de 1,5-meter-norm gaat slechts voor 15% van de bedrijven werken.” Yip besluit: “Ik heb een groot bedrijf. Het gaat mij niet om de omzet, maar om het straatbeeld dat nu naar de klote gaat. Terwijl ik juist wil dat het straatbeeld opfleurt en werknemers weer wil laten wennen aan de horeca en het werken. Geef ons handvatten en richtlijnen om weer te openen!”

Opstartperiode cruciaal

Pim de Lange is na de teleurstelling van dinsdag blij dat het kabinet opnieuw in gesprek wil gaan met de horeca. “Ik hoop dat er verder vooruit wordt gekeken dan de huidige situatie, met name voor de periode als de horeca weer langzaam open mag. De opstartperiode is cruciaal voor de toekomst. Vermoedelijk zal het toerisme niet snel weer op het oude niveau zijn en mogen er minder gasten in restaurants en bars. En misschien besteden die ook nog eens minder dan voorheen. Een ding is zeker: in deze opstartperiode zal er minder omzet gegenereerd worden, waardoor het lastig blijft om aan je financiële verplichtingen te voldoen en je personeelbestand compleet te houden.”

Steunpakketten 

Daarnaast vindt De Lange dat de overheid na moet denken over steunpakketten die gelden totdat de horeca weer normaal open mag. “Bijvoorbeeld financiële regelingen waarin zij óók de verhuurders betrekt en hun een stukje tegemoet wil komen. Het is een gezamenlijk probleem laten we het dan ook gezamenlijk oplossen!” Tot slot vindt De Lange het allerbelangrijkst dat de horeca duidelijkheid krijgt. “Ik kies graag voor de aanval en kan niet stilzitten. Moet ik nu alvast 1.000 m2 plexiglas bestellen en dus geld uitgeven? Of blijf ik in de wachtkamer zitten tot er duidelijkere spelregels op tafel komen? De continuïteit van onze bedrijven kan alleen gewaarborgd blijven als wij in de toekomst weer kunnen ondernemen. Er is een stappenplan nodig dat in nauw overleg en met medewerking van alle betrokken partijen moet worden uitgevoerd, zoals de bank, leveranciers, pandeigenaren en medewerkers. Dus samen. Vandaag moeten wij overleven om in de toekomst weer te kunnen ondernemen!”

Gerelateerd nieuws