RTL Nieuws pakt vanmorgen groot uit met een eigen onderzoek. De onderzoeksredactie bekeek de inspectierapporten van zo'n 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Die zaken kregen in 2 jaar tijd minimaal 3 boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid.
Steeds meer restaurants staan onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen. In 2017 stonden 456 horecazaken te boek als notoir overtreder. Ruim 120 meer dan 3 jaar daarvoor.De NVWA heeft in het kader van een Wet Openbaarheid van Bestuur-verzoek (WOB-verzoek) inspectiejournaals van horecabedrijven die in de periode 1 januari 2017 t/m 31 december 2017 onder verscherpt toezicht van de NVWA stonden openbaar gemaakt. Bij dit WOB-verzoek is ook gevraagd om een overzicht van alle meldingen die in de periode 2012 tot 2017 zijn gedaan door mensen die zeggen dat zij ziek zijn geworden van het eten of drinken van voedsel.
Ongedierte en schadelijke bacteriën
Bij bijna de helft van de horecazaken werd ongedierte aangetroffen. Vooral muizen en hun uitwerpselen blijken een plaag voor de keukens die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook levende kakkerlakken werden op allerlei plekken gevonden. Bijvoorbeeld in een pizzaoven en bonnenprinters.Zeker 4 op de 10 onderzochte restaurants kregen ook boetes vanwege de voedselveiligheid. De NVWA neemt bij bedrijven geregeld monsters van producten om die te laten onderzoeken in het laboratorium. Bij te hoge aantallen schadelijke bacteriën volgt een boete. Ook moeten producten op de juiste temperatuur bewaard worden om bederven tegen te gaan. Ook dat gaat niet altijd goed. Bij vrijwel alle restaurants was sprake van een slechte hygiëne. Bijvoorbeeld omdat de inspecteurs vuil of schimmel aantroffen in de keuken of de ijsblokjesmachine.
Sluiting
Van de 447 onderzochte horecazaken zijn maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dat gebeurt als bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch minstens twee keer opnieuw in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag pas weer open als alles schoon, hygiënisch en netjes is. De zwaarste maatregel die de NVWA kan opleggen, is een spoedsluiting. Daarbij wordt niet gekeken of bedrijven al eerder in de fout zijn gegaan. De situatie in een horecazaak moet dan een ernstig risico voor de volksgezondheid met zich meebrengen. 27 van de onderzochte restaurants kregen te maken met zo’n spoedsluiting. De nu openbaar gemaakte inspectierapporten gaan over zaken die in het jaar 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. RTL Nieuws vroeg deze rapporten in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Openbaarmaking
De openbaarmaking heeft dus meer dan een jaar op zich laten wachten. Bovendien is nog niet alles openbaar. Negen horecabedrijven proberen via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. Daarnaast besloot de NVWA geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar wel om is gevraagd. Naast het openbaar maken van inspectieresultaten op basis van Wob-verzoeken, maakt de NVWA ook steeds meer inspectieresultaten zelf actief openbaar. Het openbaar maken van inspectieresultaten geeft inzicht in het werk van de NVWA en stimuleert ondernemers om de wettelijke regels na te leven. Op dit moment is informatie beschikbaar over de voedselveiligheid van lunchrooms in Nederland en horecagelegenheden in de gemeente Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De informatie over horecagelegenheden in de overige gemeenten wordt stapsgewijs toegevoegd.
Steeds meer bedrijven
Uit bovenstaande gegevens blijkt dat er steeds meer horeca bedrijven onder verscherpt toezicht van de NVWA staan. De stijging van het aantal bedrijven onder verscherpt toezicht heeft te maken met het feit dat de NVWA steeds meer risicogericht controleert. Daarnaast is het interventiebeleid aangepast, waardoor bedrijven sneller onder verscherpt toezicht worden geplaatst.
Aantal horecabedrijven onder verscherpt toezicht van de NVWA
2014 330
2015 388
2016 404
2017 485

