Mbo-scholen en leerbedrijven voor de horeca hebben een landelijke methode ontwikkeld voor docentenstages in de horeca.
De methode is in de afgelopen maanden voor het eerst in de praktijk gebracht bij leerbedrijven en vijftien mbo-scholen. Het is de bedoeling dat hij vanaf het schooljaar 2009/2010 wordt geïmplementeerd in het gehele mbo-horecaberoepsonderwijs.
Feeling
De docentenstages zijn ontwikkeld voor al het lesgevend personeel in het mbo-beroepsonderwijs. "Voor docenten in het beroepsonderwijs is het belangrijk dat ze feeling houden met wat zich op de werkvloer afspeelt en dat ze op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen", aldus een woordvoerder.
"Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun leerlingen want die gaan per slot van rekening na hun opleiding de praktijk in. Ze verwachten dan over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken om hun werk optimaal te kunnen doen."
Ervaringen
Leermeester Henk Kleiman van het Hilton Rotterdam heeft aan de eerste pilot van de methodiek in het voorjaar meegedaan. Bij hem kwam docent Robert de Lege van het ROC Zadkine op stage.
De Lege: "Docentenstages is een goed initiatief waarmee wordt ingespeeld op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Zo’n stage kun je zien als een, wat mij betreft verplichte, apk-keuring die je om de twee, drie jaar doet."
Zinvol
"In zo'n stage kom je het dichtst bij de praktijk en iedereen heeft hier baat bij. Belangrijk is dat je goede afspraken maakt, zodat het voor de leermeester en docent zinvol is.”
Website
De website die bij de methode hoort richt zich op alle betrokkenen bij de stages, zoals leidinggevenden, docenten, bpv-coördinatoren en leerbedrijven. Naast uitleg over de methode, geeft de website informatie over de diverse stagevormen en fasering van de stages. Bovendien zijn formulieren te downloaden om de uitvoering van stages te vergemakkelijken.
Achtergrond
De Werkgroep Directeuren Horeca (WDH) van de MBO Raad, Kenwerk en Koninklijke Horeca Nederland werken sinds 2008 samen in het project 'Docentenstages in de horeca'. Dit werd ook mede mogelijk gemaakt door Sociaal Fonds Horeca.

