ProWein 2019 boekt nieuwe bezoekersrecords
Dranken

ProWein 2019 boekt nieuwe bezoekersrecords

De 25-jarig editie van ProWein breekt records: de beurs noteerde 61.500 bezoekers uit 142 landen. 

ProWein kan dit jaar op 25 succesvolle beursjaren terugblikken en bekroont deze unieke ontwikkeling met wederom een geweldige editie. Na de feestelijke opening van ProWein 2019 door Julia Klöckner, de Minister van Economische Zaken van NoordrijnWestfalen, noteerde ProWein van 17 tot en met 19 maart drie succesvolle beursdagen en onderstreepte haar positie als toonaangevende beurs voor de internationale branche. “Toen we 25 jaar geleden met ProWein van start gingen, had niemand van ons rekening gehouden met deze geweldige ontwikkeling. We hebben de beurs stap voor stap gezamenlijk met onze partners tot ’s werelds belangrijkste en grootste vakbeurs voor wijn en gedestilleerd kunnen uitbouwen. En ook voor de toekomst hebben we nog volop plannen,” aldus Hans Werner Reinhard, directeur van Messe Düsseldorf. Ook de premiers António Luís Santos da Costa uit Portugal en Andrej Plenkovic uit Krotië hebben de gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan om ProWein, de nr. 1 van de branche in het jubileumjaar te bezoeken. 
 
Topresulaten aan bezoekerszijde 
In totaal kwamen circa 61.500 vakbezoekers (2018: 60.500) uit de handel en gastronomie naar Düsseldorf. Daarmee noteerde ProWein 2019 opnieuw een toename van het aantal bezoekers. Ook werd er een nieuwe maat bepaald door het grote aandeel van bezoekers met beslissingsbevoegdheid: meer dan 80 procent is bij aankoopbeslissingen betrokken. De bezoekers kwamen uit 142 landen naar de beurs (2018: 133 landen) en waren vooral geïnteresseerd in wijnen uit Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Groot-Brittanië heeft zich inmiddels op de vijfde plaats van de grootste bezoekersmarkten weten te vestigen, na Duitsland, Benelux, Frankrijk en Italië. 
 

Düsseldorf: de mondiale hoofdstad voor wijn en gedistilleerd 
In totaal presenteerden dit jaar meer dan 6.900 aanbieders van wijn en gedistilleerd hun aanbod op ProWein. De exposanten kwamen uit 64 verschillende landen en waren helder naar wijnteeltland en regio gestructureerd en over tien beurshallen verdeeld. Er is geen ander vergelijkbaar evenement met een dergelijke omvang. De landen waar het grootst aantal exposanten op ProWein 2019 vandaan kwamen, waren Italië (1.654) en Frankrijk (1.576), gevolgd door Duitsland (987), de overzeese gebieden (600), Oostenrijk (335), Spanje (661) en Portugal (387).  Ook de exposanten en bezoekers van ProWein 2019 waren zeer tevreden. Als voorbeeld kan hier Santiago Diaz Herrenschmidt, Head of Wines & Spirits Trade Department bij Business France worden aangehaald, die dit jaar met het Communication Partnerprogramma de focus op wijnland Frankrijk heeft gelegd.  “Frankrijk is er trots op dat het in het kader van het 25-jarig jubileum van ProWein als partner aanwezig kon zijn. De beurs staat ieder jaar als vaste afspraak op de agenda van de wijn-, gedistilleerd-, bier- en ciderbranche. Er is niets beters dan op ProWein te zijn! Santé – en we zien elkaar volgend jaar weer.” 

 
Craft-drinks in opmars 
De focus van ProWein 2019 lag niet alleen op nieuwe wijnjaargangen en gedistilleerd, maar ook op het thema craft-drinks. De speciale tentoonstelling ‘same but different’ bood een uniek podium voor een selectie van meer dan 100 aanbieders van craftgedistilleerd, craft-bier en cider, en trok niet alleen de gastronomiewereld aan, maar ook een groot aantal reguliere ProWein-bezoekers. Zowel de exposanten als de bezoekers waren dan ook zeer tevreden met het innovatieve concept in hal 7.0: “ProWein kent met haar speciale tentoonstelling ‘same but different’ geen concurrentie en is met afstand het belangrijkste premiumforum, om de afzetmarkten in Duitsland, Europa en overzee te bereiken,” benadrukte Raphael Vollmer, die samen met Gerold Koenen de bedrijven van Siegfried Gin leidt. “Het gehele concept van ‘same but different’ – het ontwerp van de stand, de inbedding in ProWein – is uniek. We waren er ook al op de première in het afgelopen jaar, en zullen zeer zeker ook in 2020 met een stand aanwezig zijn.” 
 
ProWein als trendbarometer 
Ook de vier trendthema’s van ProWein konden op grote interesse rekenen: dit jaar identificeerden de trend-scouts Stuart Pigott en Paula Sidore de thema’s ‘wijnen uit hooggelegen regio’s’, ‘wijn uit pakken’, de comeback van ‘field blends’ en de druivensoorten ‘Chenin Blanc & Gamay’. De daarbij passende ‘Trend-Hour Tastings’ konden op grote interesse rekenen en waren tot op de laatste stoel bezet. Ook van het overige aanbod op ProWein maakten de internationale vakbezoekers gretig gebruik, zoals de Champagne Lounge met 50 traditierijke huizen en daarnaast 180 merken binnen het totale champagnesegment van ProWein, het segment met biologische wijnen met circa 300 exposanten, de proeverijzone met de bekroonden wijnen van MUNDUS VINI, het speciale vakprogramma op de stands van exposanten en bij het ProWein Forum en de speciale tentoonstelling Packaging & Design. 
 
ProWein-vooruitzicht: ‘To another great year’ 
De komende ProWein 2020 vindt van 15 tot en met 17 maart in Düsseldorf plaats. Het jaar daarop start ProWein van 21 tot en met 23 maart 2021 met een uitgebreider hallenconcept. Bij de satelliet-evenementen gaat het verder met ProWine Asia. Deze vindt van 7 tot en met 10 mei 2019 in Hongkong plaats. De volgende ProWine China opent van 12 tot en met 14 november in Shanghai haar deuren. 
 

Binnenkort in het april nummer van Entree meer wijnnieuws!