De Nederlanden* in Vreeland, het restaurant van chef-kok Wilco Berends en zijn vrouw Caroline, ondergaat momenteel een grote restyling. Entree sprak met hen beiden over hun plannen én wensen.
Tekst: Rianne Snijder
Een restyling van het met 1 Michelinster bekroonde restaurant De Nederlanden zat er al een tijdje aan te komen. "Sinds Wilco De Nederlanden 3 jaar geleden overnam van een hotelgroep zijn we voornamelijk bezig geweest met het optimaliseren van de bediening en de keuken," vertelt Caroline Berendsen telefonisch aan Entree. "Het interieur sloot niet meer aan bij de jonge(re) doelgroep die wij voor ogen hebben."
Wilco Berendsen vult aan: "Stel je voor: je koopt een huis maar de keuken is totaal niet naar je zin. Dan wil je die op een gegeven moment wel naar je eigen smaak maken. Dat is hier net zo: ik werk nu 10 jaar als chef-kok in De Nederlanden en vond het nu tijd worden om een restyling door te voeren. Het restaurant is momenteel gesloten maar gaat zaterdag 9 januari weer open. De tafels hebben we tijdelijk in de lounge geplaatst, want de verbouwing is pas eind januari afgerond."
Knus en comfortabel
Interieurdesigner Jeroen Smeele werd ingehuurd om het proces te begeleiden. "Niet zozeer vanwege de projecten die hij al heeft afgerond, maar meer omdat wij direct heel gecharmeerd waren van zijn plannen," legt Caroline Berendsen uit. "Hij voelde direct aan wat wij wilden: een knus en comfortabel restaurant."
Eigen identiteit
De Nederlanden is van oudsher opgedeeld in 3 ruimten: de serre, de nis en het restaurant. Elke ruimte krijgt een eigen identiteit door middel van kleur- en materiaalgebruik. Caroline Berendsen: "De serre heeft al eeuwenlang een zwart-wit geblokte vloer die we graag wilden behouden en de kleuren worden daarop aangepast. We willen een lunchfunctie aan de ruimte geven, zodat het voor gasten direct duidelijk is dat je hier niet alleen terecht kunt om urenlang te dineren. Comfortabele banken en tafeltjes maken dat plaatje compleet."
De nis, een ruimte waar vaak groepen tot 12 personen dineren, krijgt een heftiger kleurstelling: goud met zwart. Het restaurant daarentegen wordt uitgevoerd in blauwtinten, vanwege het uitzicht op de rivier De Vecht. "Als wanddecoratie komen er afbeeldingen van oesters omdat Wilco daar graag mee kookt. We hopen dat het nieuwe interieur een jongere doelgroep aanspreekt."
Zodra de restyling van De Nederlanden is afgerond plaatsen wij hier de foto's.

