Branchenieuws

Sichuan Cuisine op hoog niveau (+ recepten)

Op 1 en 2 juli heeft Master Chef Zhixin Zhao uit China een bezoek gebracht aan Nederland en een tweetal Masterclasses Sichuan Cuisine gegeven aan ongeveer 100 koks die werkzaam zijn in de Aziatische horeca. De Masterclasses die werden georganiseerd door VCHO (Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers) maken deel uit van het opleidingsprogramma dat de VCHO aanbiedt voor Aziatische koks.

De Chinese keuken kan verdeeld worden in vier stromingen, de Peking-keuken (bekend van de Peking Eend), de Shanghai-keuken (die zich kenmerkt door gerechten met zoetzure sauzen), de Kantonese keuken (van o.a. dim sum) en de Sichuan-keuken. Deze laatste is in China erg populair, maar daarbuiten minder bekend, al wint het de laatste jaren aan populariteit.

Master Chef Zhixin Zhao
Sichuan is een provincie in het zuidwesten van China, waar ook de panda’s vandaan komen. De keuken uit dit gebied kenmerkt zich door het gebruik van verschillende pepers zoals de sichuanpeper, veel kruiden en knoflook. De Sichuan-keuken wordt in China ook wel de volkskeuken genoemd, omdat er vooral gebruik wordt gemaakt van goedkope ingrediënten. Chef Zhao is een gerenommeerde Master Chef uit Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Hij heeft vele prijzen op zijn naam staan, zoals de eerste prijs in de prestigieuze National Sichuan Cuisine Competition en heeft zelfs voor de Chinese president Xi Jinping mogen koken. Op de vraag wat hem een goede kok maakt antwoordt de Master Chef: “De techniek kun je leren, maar om een goede kok te zijn moet je vooral de ziel van de keuken begrijpen.”

Masterclass
Koks van Aziatische restaurants uit het hele land reisden af naar de Sligro in Amsterdam om te zien hoe Master Chef Zhao met zijn team verschillende gerechten uit de Sichuan streek bereidde. In totaal werden er acht verschillende, authentieke gerechten bereid. Ongetwijfeld heeft Master Chef Zhao door het geven van deze Masterclass de Sichuan keuken in Nederland op de kaart gezet.

Ook zelf aan de slag?
De bereide gerechten zijn:
Mapo Tofu
Traditioneel Gekookte Vispot
Konijn met Sichuan Chili Olie
Dungesneden Spek in Knoflooksaus
Kip met Speciale Pittige Saus
Zeevruchten met Yuxiang Smaak
Sichuan Gekruide Zeevruchten
Avocado met Gestoomde Ossenhaas

De recepten en foto’s vindt u in de bijlage.