In de oude restauratie van Amersfoort CS was vandaag de officiële opening van restaurant 'Perron 4/5 volgens Tollius'. En de NS wil nog meer horecaondernemers strikken op stations.
Het initiatief en de subsidie komen van de NS. Die wil op verschillende stations in het land restaurants openen als tegenhangers van de fastfoodtenten en onder het motto '1e klas genieten'. 'Perron 4/5 volgens Tollius' is de primeur.
Enthousiast
De twee eigenaren Peter Gertenbach en Caroline van der Vlies runnen al geruime tijd de Amersfoortse restaurants Tollius en Sober. Toen ze door de NS werden gevraagd om ook in de oude stationsrestauratie een kwalitatief restaurant te runnen, was Gertenbachs reactie: "Waar is het contract?".
Bij de opening zijn de twee ondernemers meer dan verheugd. Van der Vlies: "Wat hier nu staat is wat we heel graag wilden." En wat er staat is een monumentaal pand waar gasten terecht kunnen voor een uitgebreide lunch of diner à la carte, voor een wijntje of borrelhapje, maar ook om een lunchbox af te halen voor onderweg.
Keuken
In de Italiaans geörienteerde keuken wordt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten gewerkt. De keuken is in zijn geheel open; zelfs aan de achterkant zien reizigers vanaf het perron een immense drankenkast en de koks aan het werk.
De sfeer ademt rust uit; donkere (grijs)tinten als contrast voor de gele treinen en het daglicht aan weerszijden. Aan het plafond hangt een immense olifant: kunst. De twee ondernemers wilden iets zwaars en door het op te hangen, het licht laten lijken. Gertenbach: "We hopen dat die olifant ons een beetje perrongeluk brengt".
Aan de andere muur een gerestaureerde stationsklok die is gevonden tijdens de verbouwing. Met het aanzetten ervan door de twee ondernemers is de officiële opening een feit.
Geen haast
Reizigers hebben meestal haast om óf naar hun werk te gaan óf thuis te komen. Waren de NS en het ondernemersstel niet bang dat het concept niet zou werken? Van der Vlies geeft toe dat ze de dagen ervoor en de eerste avond, toen het nog wat rustig was, gespannen was. "Maar daarna liep het goed. Bovendien: op dit station passeren dagelijks 17.000 mensen. Als maar één procent daarvan een kopje koffie neemt, zijn we binnen."
Bijzonder
De NS is nooit bang geweest dat mensen geen tijd zouden hebben voor dit concept. NS-vastgoedmanager Barbara van Seters: "We willen sowieso steeds meer naar buiten dragen dat het station ook een plek is om gewoon naar toe te gaan, dat het een bijzondere plek is. Bovendien zou toch zonde zijn als we zulke mooie panden als deze niet benutten?"
Steden
De NS is op zoek naar nog meer horecaondernemers voor de steden die ze op het oog hebben: Haarlem (waar hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende komt, nog in 2009), Maastricht, Geldermalsen, Zandvoort en Amsterdam.
Ondernemer
De ondernemer 'moet echter wel aan een paar eisen voldoen'. Van Seters: "We zoeken iemand die hoogwaardige kwaliteit biedt, vakmanschap heeft en gebruik maakt van verse producten, seizoensgebonden en uit de streek. Het moet natuurlijk juist níet Smullers-achtig zijn. Bovendien moet de ondernemer een local hero zijn, hij moet al wel wat naam hebben gemaakt."
Concept
De volgende restaurants dragen steeds het nummer van het perron en de naam van de ondernemer/onderneming. Daarnaast zal de huisstijl overal hetzelfde zal zijn, zoals het glaswerk of het briefpapier. De verdere invulling van het concept is aan de ondernemer(s).
Laatste gasten
'Perron 4/5 volgens Tollius' is vanaf negen uur 's ochtends open (op zaterdag om drie uur 's middags) en blijft open totdat de laatste gasten zijn vertrokken.

