Branchenieuws

[Opening] diptych in Amsterdam

Na rebelse ijssalon 'ludo & hedo' opent kunstenares Ola Lanko omakase restaurant 'diptych'.  

Omakase is een japanse term die zich het beste laat vertalen door ‘ik laat het aan jou over’. vertrouwen is een belangrijk principe in de omakase ervaring. gedurende de avond bepaalt de chef wat er wordt geserveerd. De gast geeft zich volledig over en laat zich verrassen door de keuzes die de chef maakt op basis van artistieke visie, de kwaliteit en beschikbaarheid van ingrediënten, maar ook in reactie op de gesprekken en de flow van de avond. 

Eigenzinnige keuken
Hoewel Lanko zich heeft laten inspireren door de japanse keuken en principes, combineert zij elementen uit verschillende culinaire tradities en vervormt deze tot iets nieuws. haar stijl kenmerkt zich door een nieuwsgierige zoektocht naar originele smaakcombinaties waarbij bestaande normen worden bevraagd. de producten waarmee ze werkt zijn van de beste kwaliteit en komen van boeren en tuinders uit de omgeving van amsterdam. de ingrediënten zijn afgestemd op het aanbod van de dag. 

Persoonlijke aandacht
diptych telt 8 zitplaatsen en heeft daarmee een persoonlijke sfeer. gasten nemen plaats aan de chef’s counter en kunnen zien hoe de gerechten worden gemaakt. tijdens het bereiden vertelt ola meer over de ingrediënten die zij gebruikt en de uiteenlopende bronnen die haar inspireren. Een diner bij diptych omvat 11 kleine gerechten (58 eur) en de optie om deze te combineren met bijbehorende dranken (+ 23 eur) of een thee arrangement (+ 27 eur). 

Artistieke aanpak
Lanko kwam 11 jaar geleden vanuit oekraïne naar nederland. Ze is van origine sociologe en beeldend kunstenaar. een jaar geleden startte ze de ijssalon ludo & hedo aan de Van Hallstraat in Amsterdam west waar ze mensen verrast met buitengewone ijssmaken en speelt met perceptie. diptych geeft haar een nieuwe gelegenheid om mensen kennis te laten maken met onverwachte smaken en een wereld die zij wellicht nog niet kenden.