Chef Michael Roest (50) gaat verder in restaurant De Waard van Dokkum, onderdeel van hotel de Abdij van Dokkum aan de Markt dat komend voorjaar de deuren heropent.
Michael Roest stopt per 1 januari met zijn zaak in Ternaard. Hij heeft er ruim twaalf jaar gekookt. “Ik was toe aan een nieuwe omgeving, aan een nieuwe uitdaging en een nieuw avontuur”, aldus Roest.
Een tikje ruig
De chef heeft ruim dertig jaar ervaring waarvan twintig jaar als chef. Roest neemt zijn maître Salvatore Apuzzo mee naar Dokkum, de stad die de laatste jaren is verrijkt met een keur aan fraaie horecaetablissementen. Zijn kookstijl blijft dezelfde. “Eigenzinnig, een tikje ruig en roast maar hoog op smaak. Traditioneel in de basis, vooruitstrevend in de samenstelling en uitvoering.” Uit zijn eigen tuin in Zwaagwesteinde haalt hij de groenten. “Er is zoveel te halen van Friese bodem. Dat is een rijkdom die ik graag in mijn keuken haal.”
Verbouwing
Het restaurant, dat net als het hotel momenteel wordt verbouwd en gerestaureerd, telt zo’n vijftig couverts. De uitstraling wordt tijdloos, natuurlijk en robuust naar het design van Pilat&Pilat, het Friese meubelmerk uit Twijzel dat ook het restaurant in Ternaard vormgaf. Het team van Pilat&Pilat is momenteel bezig met het ontwerpen van het interieur in de zaak.
Abdij
Achter het Abdij-project staan vier plaatselijke ondernemers: Jan-Michiel van der Gang, Eric Kooistra, Peter Schregardus en Hartog Ensel. Geïnspireerd door de historie van Dokkum en de betekenis van het Marktplein door de eeuwen heen en de regiofunctie van Dokkum hebben zij het initiatief genomen de Abdij centraal te stellen als sociaal-culturele verbinding in Noordoost-Fryslân. De Abdij, een monumentaal weeshuis van 1615, zal worden getransformeerd in een kwalitatief hoogwaardig hotel met zestien kamers en ontmoetingsruimten. In de toekomst moet het aantal kamers naar veertig worden uitgebreid. Tevens zullen samenwerkingen worden aangegaan met lokale ondernemers. De Abdij gaat als verbindingspunt een broedplaats worden voor (jonge) ondernemers en initiatieven.

