Jarenlang leken de kroegen -vanwege de aanwezigheid van studenten- het straatbeeld van Utrecht te domineren. Maar nu zien we steeds meer fine dining-zaken. Veel bekende ondernemers strijken er tegenwoordig neer... en met succes.
Daar aan de Utrechtse Neude, in het voormalige Postkantoor, gaat het vanaf vrijdag 13 maart gebeuren. In het gebouw van de Bibliotheek Neude openen Utrechts’ nieuwste hotspots stadscafé Meneer Potter en eetbar en deli NODA. Waarom is de keuze precies op Utrecht gevallen? Wat is het dat 030 zo bijzonder maakt?
Locaties met horecabestemmingen
Vineyard exploiteert en faciliteert horeca- en cateringlocaties in Midden Nederland. Dit doen ze op toonaangevende locaties waaronder: Landgoed Groeneveld, de Ziggo Dome, Afas Live, Academiegebouw van Universiteit Utrecht, Paleis Soestdijk en het Muiderslot. En natuurlijk op de thuisbasis aan de Atoomweg in Utrecht. Jurgen van Wijngaarden van Vineyard: ‘’We zitten sinds augustus 2014 aan de Atoomweg in Utrecht. Mensen hebben ons voor gék verklaard om op een industrieterrein een cateringkeuken en restaurant te openen. Maar: het is best lastig om een locatie te vinden in Utrecht met een horecabestemming. En dan met name een grote locatie, waar we een grote cateringkeuken met veel apparatuur wilden starten en tegelijkertijd ook gasten willen ontvangen.’’
Schot in de roos
Het pand op het Industrieterrein Lage Weide was vroeger een ambachtsschool en had al een horecavergunning. Van Wijngaarden: ‘’Het pand ligt aan de A2, en is makkelijk aan te rijden, maar het is ook makkelijk om vanuit onze cateringkeuken allerhande catering naar andere locaties te rijden. Omdat de ruimte zó groot was, hebben we er voor gekozen om hier ook een restaurant te ontwikkelen, voor ontbijt, lunch en diner en borrels. Dat blijkt een schot in de roos! Ook in verband met het aanrijden zo langs de snelweg, en omdat het parkeren hier gratis is.’’
Utrecht is een groot dorp
Wat is het nu dat Utrecht zo bijzonder maakt? Van Wijngaarden: ‘’Als geboren Utrechter durf ik te zeggen dat Utrecht een ‘groot dorp’ is, bestaande uit veelal mooie wijken met een heel eigen, betrokken sfeer. Utrecht heeft prachtige architectuur, grachten met werfkelders, bewoners met een recht-door-zee mentaliteit, veel horeca en dus terrassen in de zomer. Utrecht is in omvang gewoon kleiner dan Amsterdam, waardoor alle highlights - waaronder ook de horeca - op loopafstand te ontdekken zijn. Het toerisme is in Amsterdam overweldigend, maar de hedendaagse toerist weet ook Utrecht tegenwoordig te vinden. Zeker nu Lonely Planet zo lovend over Utrecht heeft geschreven, verwacht ik dat het alleen maar meer toeristen naar Utrecht brengt.’’
Voor elke locatie specifiek plan
Utrecht heeft naar verhouding veel studenten. Het toerisme groeit hard in Utrecht en de stad haalt mooie evenementen binnen, zoals de Vuelta. Dit zorgt ervoor dat als de studenten in de zomer huiswaarts gaan er een andere doelgroep zich aandient. Economisch doen de provincie en de stad Utrecht het uitstekend en daar profiteert de horeca ook van. Van Wijngaarden: ''Wij maken per locatie een apart concept of beter gezegd een specifiek plan wat wij afstemmen op de wensen van de locatie en doelgroep. De concepten die wij nu ontwikkelen in Utrecht kunnen ook in een andere stad slagen maar dat is dus niet ons primaire doel. Ik denk niet dat Utrecht voorop loopt. Ik weet wel dat Utrecht volop meedoet en voor geen enkele stad onder doet.''
Lokale producten
Voor de nieuwe horecagelegenheden NODA en Meneer Potter is Vineyard partner. Van Wijngaarden licht de keuze toe: ‘’Er worden door de bibliotheek veel verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij we een leuk assortiment van verschillende Utrechtse gerechten serveren. Omdat de bibliotheek verbindend voor alle culturen werkt, zullen we ook gerechten met internationale invloeden gaan serveren. Het wordt dus een heel gevarieerd assortiment, gebaseerd op de verschillende seizoenen en - waar kán - bereid met producten uit Utrecht of omgeving.’’
Meneer Potter
Eén gebouw, twee concepten: Meneer Potter is een beetje als ‘de conciërge van Utrecht’; hier kom je ‘mekaar’ tegen. Van Wijngaarden: ‘’ De combinatie van Utregse directheid en een gezonde dosis positiviteit maken dit de perfecte plek om je uren te slijten. Groot, klein, student of gepensioneerd: de Potter-familie is voor iedereen. Studenten voeden hun creativiteit met een smakelijke breakfast bowl, een dagje winkelen met vriendinnen wordt afgesloten op de comfortabele banken met wat pinxtos en de bibliofiel geniet hier in alle rust van zijn leesvoer. De conciërge van de Domstad helpt met het bijspijkeren van de stadse geschiedenis, brengt koffie to go en biedt een luisterend oor. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat staat Meneer Potter voor je klaar.’’
NODA als kloppend hart
NODA zit op de tweede verdieping van de bibliotheek en kijkt uit over de Oudegracht. Dit wordt het kloppend hart van de bibliotheek, waar verschillende culturen samenkomen. Van Wijngaarden: ‘’En dat merk je ook op je bord. De kleine gerechtjes zijn ideaal om te delen. Van een stomende kom Thaise Tom Kha Kai-soep tot New York cheesecake, een Okonomiyaki uit Japan en pikante Utrechtse Oude Grachtkaas. Veel continenten passeren de revue bij deze kleurrijke, eclectische wereldburger. Midden in de bibliotheek - omringd door kilometers wijze woorden - geniet je de hele dag van internationale heerlijkheden met het uitzicht op het water. Via de eigen entree loop je hier tot in de late uurtjes binnen, ook als de bieb haar deuren allang gesloten heeft. En met de smoothies en sandwiches van de NODA Deli kun je onderweg ook lekker eten en drinken!’’

