GuestHouse Hotel maakt bier van oud brood
Biernieuws

GuestHouse Hotel maakt bier van oud brood

Ketshill’s special blond is het nieuwe duurzaame bier van GuestHouse Hotel. 

Het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel start per 1 april met de verkoop van het eigen Ketshill’s Special Blond, zowel op tap als op fles. Het unieke aan dit eigen bier, dat is gebrouwen door Opener Bier uit Dongen, is dat het is gebrouwen met het oude brood, dat anders zou worden weggegooid.

Minder voedselverspilling
“Helaas blijft er, ondanks een zorgvuldige planning, in ons hotel-restaurant altijd wat voedsel over dat wordt weggegooid, vooral bij het ontbijtbuffet”, aldus Coen Schelfhorst, eigenaar van GuestHouse Hotels, waar ook de Kroon in Kaatsheuvel onder valt. “Daarom zoeken we continue naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan”. Toen Marloes de Jong en Frank Wouters van Opener Bier aangaven dat er wel een mooi speciaalbier van dat oude brood gemaakt kon gaan worden zijn we aan de slag gegaan en is, na een interne wedstrijd, de naam Ketshill’s Special Blond gekozen, die bedacht is door Isola de Vries, Food & Beverage Supervisor bij GuestHouse Kitchen, het restaurant van het hotel. De naam Ketshill’s Special Blond is een knipoog naar Kaatsheuvel, de vestigingsplaats van het Hotel, maar dan op de internationale manier uitgesproken. Maar liefst 40% van alle GuestHouse Hotelgasten komt uit het buitenland dus paste Ketshill ook goed, volgens De Vries.

Duurzaam initiatief
Op 500 liter bier is er maar liefst 30 kilo oud brood als grondstof verwerkt, bestaande uit witte en bruine bolletjes, hele broden en zelfs eierkoeken en krentenbollen. Croissants voldeden niet, die zijn wat te vet, aldus Wouters. Dit betekent dat er per glas bier ongeveer 2 oude boterhammen als grondstof zijn gebruikt die anders weggegooid zouden worden. En na diverse proefsessies zijn alle partijen het er over eens, het troebele speciaalbier smaakt echt uitstekend. Een licht zoetje, volle ronde maar ook krachtige smaak kenmerken het bijzondere blonde bier. De Vries, Schelfhorst en Wouters zijn apetrots op het resultaat. Een duurzaam initiatief – het wordt tevens volledig gebrouwen op zonne-energie - dat voort is gekomen uit een mooie samenwerking. En het oude brood wordt nu alweer ingevroren bewaard voor de volgende brouw van Ketshills’s special Blond. Het bier is te proeven in restaurant GuestHouse Kitchen, in de hotelbar en is als geschenkverpakking, met een eigen bierglas te koop in de hotelshop.