De Italiaanse topkok Massimo Bottura, wiens restaurant vorig jaar werd verkozen tot het beste ter wereld, opent zijn vijfde restaurant speciaal voor daklozen. Dat doet hij samen met OzHarvest, een organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling.
Bron: AD
Daklozen in Australië kunnen binnenkort terecht in het restauranrt van driesterrenkok Massimo Bottura. Het nieuwe restaurant van Bottura gaat de kwetsbare mensen voeden, meldt de Britse krant The Guardian. Het restaurant gaat ‘gered’ eten gebruiken. In Australië komt volgens OzHarvest jaarlijks meer dan vijf miljoen ton aan eten terecht bij het vuilnis. De organisatie haalt per week 180 ton aan eten op bij restaurants dat anders weggegooid zou worden. Daarmee gaat Bottura koken.
Een ''refettorio''
In het Italiaans heet dit concept een ‘refettorio’. Bottura hoopt dat Australische topchefs zullen meehelpen het restaurant tot een succes te maken. OzHarvest hoopt het restaurant nog dit jaar te openen. De kok en OzHarvest-oprichter Ronni Kahn ontmoetten elkaar in 2016. Het was volgens Kahn alsof ze elkaar al jaren kenden. Een jaar later presenteerden ze samen met negen topchefs een diner dat cooking with a conscience heette, oftewel koken met een geweten. ,,We delen dezelfde passie en waardes en willen hetzelfde: een betere wereld’’, aldus Kahn.
Massimo Bottura
In 2015 opende Bottura zijn eerste refettorio in Milaan. Een jaar later startten hij en zijn vrouw een organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling. Er zitten nu refettori in Milaan, Rio de Janeiro, Londen en Parijs. ,,Het is iets wat in je zit’’, zegt hij erover. ,,Je kan je focussen op geld verdienen, of je kan focussen op een refettorio.’’ Bottura’s restaurant in Modena werd vorig jaar benoemd tot het beste restaurant van 2018. Het restaurant kreeg deze titel al eerder in 2016. Bottura kreeg wereldwijde aandacht na zijn aflevering in de Netflix-serie Chef’s Table.

