Advertorial
Foto Ming Chao

Nick Vink in zijn nopjes met Lattiz

Nick Vink is meervoudig Nederlands kampioen en WK-deelnemer op het gebied van latte art. Doorzettingsvermogen, creativiteit én perfect melkschuim zijn voor die titel van levensbelang. Tijdens de Horecava liet hij zien wat de mogelijkheden zijn met melkschuim van Lattiz.

Het begon met een filmpje dat hij als student tegenkwam op YouTube: een tutorial over het maken van een cappuccino met een hartje van schuim. Dat wilde horecamedewerker Nick Vink ook proberen. Amper een maand later was hij Nederlands Kampioen Latte Art, waarbij hij 64 andere barista’s achter zich liet. Inmiddels - ruim 6 jaar later - eindigen zijn creaties met melkschuim al jaren in de top 10 op wereldkampioenschappen en is Vink meervoudig Dutch Latte Art Champion.

Juiste dikte en temperatuur
Om dit te bereiken is volgens Nick niet alleen perfectionisme van groot belang, ook de kwaliteit van het melkschuim draagt bij aan het maken van latte art. “Het schuim moet van de juiste dikte en temperatuur zijn om een goede cappuccino of latte macchiato te maken”, weet Vink. Maar als horecaondernemer - hij is mede-eigenaar van restaurant H32 in Oss - snapt hij ook dat melk handmatig opschuimen in drukke horecazaken vaak te tijdrovend is. Hij was dan ook positief verrast toen hij Lattiz van FrieslandCampina uitprobeerde, en werkt daar nu regelmatig mee.

Latte art
“Het melkschuim van de Lattiz evenaart de kwaliteit die wij, vakidioten, nastreven. De dikte en temperatuur zijn constant en daarmee de kwaliteit van een cappuccino en latte macchiato ook: al zet je er 2.000 achter elkaar. De Lattiz heeft bovendien een modus voor latte art die heel goed werkt.” Op de stand van Lattiz op de Horecava leverde Nick Vink daarvoor dagelijks het bewijs.

13 uur per dag
Om te komen waar hij nu staat, heeft hij heel wat uren moeten trainen. In aanloop naar een WK was hij gerust 13 uur per dag met melk en koffie in de weer om zichzelf te verbeteren. Ook daarbuiten is hij dagelijks bezig met het bedenken van nieuwe figuren en het perfectioneren van zijn creaties. “Dat zit gewoon in me”, lacht hij. “Als ik wil presteren heb ik daar álles voor over, zowel met sport als met latte art. Ik wil steeds met nieuwe creaties komen, met figuren die nog niet eerder gemaakt zijn. Daar moet je energie insteken: het komt niet aanwaaien.”

Doorzettingsvermogen
Om de top te bereiken heb je volgens Vink dus een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. En wat talent natuurlijk. “De meeste mensen kan ik de basis wel bijbrengen, als ze maar gevoel hebben voor het schenken en er veel tijd in willen investeren.”

Enthousiast
Terug naar de Horecava, waar het een drukte van belang was bij de stand van Lattiz. Niet zo gek, want Nick gaf dagelijks een inspirerende latte art-demonstratie. Mét succes, want het publiek reageerde erg enthousiast.

Bent u geïnteresseerd in de Lattiz? Vraag voor uw horecazaak dan een gratis en vrijblijvende demonstratie aan via deze link.