Ki No Bi gin gaat voor goud met Kin No Bi.
De Kyoto Distillery brengt binnenkort een speciale versie uit van haar bekroonde Ki No Bi gin ter gelegenheid van de Olympische zomerspelen van 2020 in Tokyo, Japan. De Japanse distilleerderij eert het Olympisch goud met een bijzondere, gelimiteerde versie van de bekende Ki No Bi gin: Kin No Bi. Waar Ki No Bi zoveel betekent als de schoonheid van de seizoenen is Kin het Japanse woord voor goud: de schoonheid van goud. De Olympische editie van Ki No Bi is verrijkt met eetbaar bladgoud.
Feestelijke traditie
In Japan is het traditie om bladgoud aan sake (rijstwijn) toe te voegen bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, Nieuwjaar en feesten. Het eetbare bladgoud geeft een extra feestelijk en luxe tintje. Het goud dat toegevoegd wordt aan Ki No Bi wordt geproduceerd in Kyoto door Horikin, opgericht in 1711 en door de Tokugawa regering aangewezen als officiële bladgoudproducent. In 1985 begon Horikin met het produceren van eetbaar goud om aan de vraag van de sakebrouwers te voldoen.
Verkrijgbaar in Nederland
De productie van Ki No Bi gin is gebaseerd op traditie, de gin wordt gedistilleerd, gemengd en gebotteld in Kyoto. Number One Drinks, het bedrijf achter de successen van Mars, Chichibu en Karuizawa whisky bracht samen met de Kyoto Distillery voor het eerst in de geschiedenis van Japan een Japanse gin op de markt: Ki No Bi.
Salud Distribution importeert de gin voor Nederland en distribueert naar de groothandels en slijters. De vaste serie bestaat uit Ki No Bi, Ki No Sei (navy strength) en Ki No Tea (met extra Tencha thee). Ook de limited releases zoals de Kin No Bi zijn verkrijgbaar via Salud.
Smaak- en geurnotities
Ki No Bi gin is een gin als geen andere en wordt wel omschreven als een “klassieke London dry gin met hinten van fluweelzachte sake”. Alle ingrediënten komen uit Japan, zoals de jeneverbes, Hinoki (cipres), gele yuzu, bamboe, Gyokuro thee uit de regio Uji, groene sansho pepers en gember. De botanicals worden verdeeld in zes categorieën: Basis, Citrus, Thee, Kruiden, Specerijen en Bloemen. Deze elementen worden in perfecte balans gemengd om de uitgesproken Ki No Bi smaak te bereiken: een must have voor de echte gin liefhebber.
Qua geur is Ki No Bi fris, met lichte tonen van citrus, yuzu, sinaasappel, jeneverbes en groene thee. In de mond komen de citrus-smaken terug, om samen met gember en tonen van de sansho peper de typerende Japanse beleving van gin te vormen. Gemberwortel geeft Ki No Bi een licht verwarmende, pittige afdronk.
Ki No Bi doet het goed in cocktails zoals Gin & Tonic met bijvoorbeeld Yuzu tonic. Maar ook puur (eventueel met ijs) en als gin-thee (kokend water toevoegen!) zijn echte aanraders.


