Een kop koffie in de kantine, even op een terrasje zitten of slapen in een hotel. Het is allemaal heel normaal geworden: de horeca hoort bij ons leven.
In de horeca werken is meer dan alleen met een dienblad lopen. Horeca betekent wel onregelmatige werktijden want de horeca is er 24 uur per dag. Afhankelijk van het type horeca waar je in werkt, werk je over het algemeen niet in vaste diensten. Het kan zijn dat je de ene dag een ontbijtdienst draait en de volgende dag in het restaurant staat tijdens het diner. In restaurants, hotels en cateringbedrijven is genoeg werk te vinden. Het werk is afwisselend waarbij communicatie met collega's en klanten heel belangrijk is.
Zelfstandig medewerker
De zzp'er biedt zich aan in de horeca en dat heeft voordelen. Voor de medewerker die voor verschillende horeca gelegenheden gaat werken, met verschillende chefs en dikwijls voor een hoger uurtarief. Het aantal mensen dat zich thans als zelfstandig medewerker aanbiedt, groeit gestaag. Niet vreemd omdat je als zelfstandig ondernemer diverse fiscale vrijstellingen krijgt en gecombineerd met de Arbeidstoeslag en Algemene Heffingskorting levert dat een aardig belastingvrij bedrag op.
Bekwaamheid
Het beschikken over een vakopleiding op minimaal MBO 2 niveau met de nodige ervaring is een vereiste. De opleiding Sociale Hygiëne is sowieso een must en een SVH meestertitel is de beste graad van vakbekwaamheid. Het meteen inzetbaar zijn zonder lange inwerktijden, is een belangrijk criterium. Met twee handen het dienblad vasthouden is er niet bij want er worden goede en juiste horecavaardigheden verlangd.
ZZP’er zijn betekent vrijheid en werken op verschillende plekken en mogelijk verschillende functies, maar ook onzekerheid. Goede afspraken over werktijden en uitbetaling zijn belangrijk. Ondernemerschap is meer dan uitsluitend het vak uitoefenen. Het is een goede acquisitie doen, goede presentatie leveren en iedere keer bewijzen dat je hospitality onder de knie hebt. Opdrachtgevers blijven echter zzp’ers zien als tijdelijk en dat ondermijnt wel eens de opvatting een hart hebben voor hun restaurant.
Kosten
Zzp’ers zijn op uurbasis duurder in vergelijking met vast personeel. De zzp’er heeft daarentegen ook kosten die anders door de werkgever worden betaald. Passende kleding bijvoorbeeld of specifieke horeca spullen voor achter de bar. Veel wordt er gekocht bij de Horecagrootkeukenshop zoals de multifunctionele sloof voor de iPad en schrijfgerei of de muts en waterdicht schort voor in de keuken. Kosten zijn wel weer aftrekbaar van de winst. De horeca heeft ervaren handen hard nodig. Hotels, restaurants en andere bedrijven in de horecasector hebben de komende jaren in totaal bijna 100.000 extra medewerkers nodig. Het totale aantal medewerkers groeit in de periode tot 2025 van 443.900 begin vorig jaar naar 540.800. Dat blijkt uit de arbeidsmarktmonitor die SVH en KHN hebben laten uitvoeren.

