Koen Hendriks begon als afwasser en zei altijd in de keuken te willen werken. Nu is hij eigenaar van restaurant Koenraad in Utrecht - dat in november 2019 zijn deuren opende – en staat hij elke avond op de voorgrond om zijn gasten te ontvangen. Entree Magazine sprak Hendriks over het ondernemen op jonge leeftijd.
Tekst Britt Selderijk
Een zaak beginnen op jouw leeftijd, hoe is dat?
“Heel spannend! In mijn omgeving vroegen ze wel of ik niet te jong was en of de uitdaging niet te veel voor me zou zijn. Er zullen vast mensen hebben gedacht: die is gek! Het is een groot pand, dat bestaat uit restaurant, een zaal en vier appartementen. Je kan je veel van andere mensen aantrekken, maar daar word je ook niet gelukkig van. Mijn vader zei: “Koen, wat ga je tussen nu en vijf jaar nog leren over het ondernemerschap?” Dat was voor mij een doorslaggevende factor."
Van wie heb je het horecavak geleerd?
“Eerst heb ik de Middelbare Hotelschool gedaan in Amsterdam en daarna ben ik naar de TIO gegaan in Utrecht. Door bijbaantjes, waaronder bij Podium onder de Dom en Wijncafé Lefebvre en het helpen opstarten van Lefebvre’s Liquorbar (allen in Utrecht), kwam ik erachter wat ik nou echt wilde. Ik heb altijd geroepen: voor mijn dertigste wil ik mijn eigen restaurant in Utrecht. Toen kwam ineens op mijn 25ste deze kans voorbij. Ik heb heel erg getwijfeld en best wat paniekaanvallen gehad, maar ben uiteindelijk toch met vertrouwen in het diepe gesprongen!”
Werd je door iedereen serieus genomen?
“Er is volgens mij geen partij geweest die mij niet serieus nam. Natuurlijk ook omdat veel partijen hun producten aan je willen verkopen en met je willen samenwerken. Ik was juist zelf degene die mezelf de vraag stelde: "Je bent pas vijfentwintig, ben je niet te jong?" Ik was veel bezig met wat anderen ervan vonden, of wat zij van mijn ideeën vonden. En doe ik het wel goed in hun ogen? Maar je moet dat loslaten en geloven in jezelf. Ik denk dat anderen wel hebben gezien dat ik in het begin onzeker was. Over mijn leeftijd dan hè, niet over mijn kunnen, motivatie of ervaring. Het is een leerproces geweest en die onzekerheid is nu weg.”
Wat was je angst?
“We hebben een heel mooie entree, maar het straalt ook een bepaalde status uit. Daarnaast zitten we niet vol in het toeristische wandelgebied. Het was daarmee wat onzeker of mensen naar binnen durven stappen en of ze je weten te vinden. De eerste maanden zijn echter boven verwachting geweest en de recensies zijn top, dus volgens mij zit het wel goed.”
Welke voordelen heeft een jonge ondernemer?
“Naast eigenaar ben ik ook medewerker. Ik sta alle dagen samen met mijn collega’s op de vloer. Daardoor ben ik betrokken en op de hoogte van alles wat er in de zaak speelt. Ik heb heel bewust gekozen voor een heel jong team van hoge kwaliteit. De oudste werknemer is achtentwintig jaar en de jongste werknemer is zeventien jaar. Ook mijn broertje van achttien nam ik aan. Mensen vinden het leuk en knap om te zien wat wij met dit jonge team hebben opgezet en genieten van de energie en het enthousiasme.”
Heb je tips voor andere jonge ondernemers?
“Zorg dat je een conceptidee hebt. Mijn conceptidee is altijd mijn leidraad geweest. Dit was dat alles in het teken moest staan van lokaal enUtrechts. Wat je er dan omheen doet maakt niet uit, daar kan je heel veel in bijschaven. Maar probeer niet teveel van je eigen visie af te dwalen.
Overal valt hulp voor in te schakelen. Ik liep bijvoorbeeld tegen de administratie aan. Ga op zoek naar een goed administratiekantoor die je kan helpen. Dit kost wel wat, maar het zorgt er wel voor dat je meer vrije tijd hebt en dat je je niet stukbijt aan de cijfertjes. Ik heb veel uitbesteed, dit gaf rust. Veel verklaarden mij voor gek, maar het wordt in één keer goed gedaan en ik kon me meteen focussen op mijn team en de start. Hetzelfde deden we met de social media en de communicatie. Dit is iets dat wij straks zelf kunnen doen nu de basis zo stevig is neergelegd.
En zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt. Die je goed kennen, je advies kunnen geven, je willen helpen en die eerlijk tegen je zijn. Dit waren bij mij een van mijn beste vrienden, mijn vader en mijn vriendin.”








