Toen gisterenavond bekend werd dat de maatregelen voor de horeca nog eens tot 20 mei worden verlengd, klom Jan van der Hee van het restaurant Heeren van Beijerland onmiddelijk in de pen.
Of liever gezegd, hij kroop achter de computer en schreef een open brief aan minister-president Rutte die volgens eigen zeggen ''uit zijn tenen komt''. Vervolgens mailde hij hem naar de redactie van Entree Magazine. Lees hieronder de brief.
Beste Mark,
Ik mag toch Mark zeggen, hoop ik? Na al onze talloze virtuele ‘ontmoetingen’ heb ik het idee dat we elkaar best wel een beetje kennen. Van mijn kant wel, in ieder geval.
We lijken ook wel een beetje op elkaar, vind ik. Je zou een prima horecaman zijn. Joviaal, geen 9-tot-5-mentaliteit en tegen een stootje kan je ook, zeker gezien wat je allemaal over je heen krijgt.
Je werkt bijna 24 uur per dag. Sta je niet in de Tweede Kamer je beleid te verdedigen voor een aantal ‘clowns’ (excusez le mot), die met gladde praatjes je zorgvuldig opgebouwde manier om deze crisis het hoofd te bieden neersabelen, dan ben je wel in conclaaf met alle Europese leiders via een video conference call. Nee, voor jou geen 8 uur werk op een dag maar zelfs wel 17 tot 18 uur.
Jemig, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik vind dat wij op elkaar lijken. Ook in de horeca hebben we wel eens van deze momenten. Neem Koningsdag of andere feestelijkheden. Dan blijft het niet bij 12 tot 14 uur aan de slag zijn.
Ook jij krijgt met grote regelmaat de term ‘zakkenvuller’ naar je hoofd geslingerd. Tja, de gelijkenis wordt steeds groter. Als wij in de horeca bijvoorbeeld 3 euro voor een biertje moeten vragen, omdat we er anders niet mee uitkomen na de btw-verhoging en de talloze prijsstijgingen, horen we dit ook. Dan zijn er altijd genoeg mensen te vinden die je exact voor kunnen rekenen dat je duurder bent dan de supermarkt. Ze vergeten voor het gemak even dat we personeel aan het werk hebben (de horeca is een hele grote werkgever) en gas , licht, verzekeringen enz. moeten betalen. Maar dit even geheel terzijde.
Mark, jij met je salaris van 170.000 bent ook geen zakkenvuller. Eigenlijk is het een schijntje. Reken maar uit. Met jouw werkweken van minimaal 80 tot 90 uur, alle verantwoording en de hele dag de kop van jut zijn, ik geef het jouw criticasters te doen! Hulde, een diepe buiging en petje af voor jou. Ik zou niet graag in je schoenen staan. Heel veel mensen met een 9- tot- 5-mentaliteit kunnen nog wat van je leren.
Ik dwaal een beetje af. Mark, je bent een joviaal persoon, een graag geziene gast in de horeca. Eén die mooi kan vertellen en met een kwinkslag de hele kroeg of terras zou kunnen laten lachen. Dat laatste is al een week of 6 helaas niet meer mogelijk. Ik begrijp dat ook, en sta ook volledig achter je (jullie) besluit tot intelligente lockdown.
Leuk vinden? Nee, natuurlijk doen wel dat niet. Horecamensen zijn nou eenmaal geen stilzitters, maar realistisch zijn we wel. Net als jij. Als je niets doet wordt het een grote puinbak en overlijden er zeer veel mensen aan het verschrikkelijke Coronavirus.
Tja, na de eerste schrik zijn we dan ook massaal met zijn allen dingen gaan verzinnen om onze gasten nog enigszins van dienst te kunnen zijn. We zijn een afhaalservice gestart en waar nodig bezorgen we ook bij hulpbehoevende mensen. Kunnen we daar de kosten mee dekken? Nee, natuurlijk niet. We krijgen gelukkig compensatie via de zeer snel opgetuigde NOW-regeling. Hulde en lof voor jou en je collega’s voor deze daadkracht en snelle actie. We zijn er dankbaar voor, maar waar snel gewerkt wordt, gaat ook weleens iets fout. Daar wil ik het even met je over hebben, Mark.
In de haast zijn jij en je collega’s aan het feit voorbijgegaan dat, indien de 90% al gehaald wordt, er nog steeds 10 % betaald moet worden van de salarissen. Met andere woorden, elke maand gaat er veel geld de deur uit samen met de andere kosten die gemaakt worden. Wat denk je van de huur? En het gas, water, licht, verzekeringen en alle andere kosten die gewoon doorlopen? Die worden niet betaald uit welke regeling dan ook.
Een week of drie is nog wel te overzien, maar we gaan nu week 7 in en het einde is nog niet in zicht. Ook dat begrijpen we, Mark. Je persconferenties zijn duidelijk. We zijn er nog lang niet. Jouw woorden.
En die laatste woorden schetsen een doemscenario. Dit is niet vol te houden voor ons allemaal. Mark, ga alsjeblieft met je collega’s om de tafel, wel op gepaste afstand graag en tuig nog een regeling op voor alle ondernemers die zwaar getroffen worden. Weet je, anders is er straks bijna nergens meer een gezellig terrasje of kroeg waar jij, na een lange werkweek, een welverdiend drankje kunt doen.
Groeten vanuit een zonnig Oud-Beijerland
Jan
